1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 08 Eki 2025, 21:20
gönderen mehmetct76
Arkadaşlar merhaba, bir test encoderini sabit döndürmek ve bu encoderden stabil bir sinyal elde edip kullanmak için, 100w ecma c20401rs motor ve asda-b2 sürücü aldım.
Sürücü panelinden veya CN1 pinlerinden kablolarla, 0-1 yapmak, sürücü panelinden belirleyeceğim bir hızda, 0-1 sabit döndürmek istiyorum. mümkün mü?
Yardımcı olacak her arkadaşa şimdiden teşekkürler
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 09:24
gönderen İslam
Merhaba,
Encoder sinyali ile servoyu pozisyon modda kontrol etmek istiyorsunuz değil mi? Eğer öyleyse encoderiniz nasıl bir sinyal üretiyor? Örneğin open collectör NPN sinyal gibi...
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 14:36
gönderen mehmetct76
Merhaba İslam bey, bu servonun görevi sadece, miline kaplinle bağlı olan bir encoderi stabil olarak döndürmek. Yapmış olduğumuz bir makineyi test etmek için, stabil dönen bir encodere ihtiyaç vardı.
Mevcut durumda sürücüye tanımladığım ayarlamalar şu şekilde, p2-08 reset, enerji kesip verdim, p2-15, p2-16, p2-17 alarmları kapattım, p1-01 i 2 veya 4 ayarladım.
p4-05 den bir değer girip, sonrasında oklarla basarak döndürebiliyorum.
servoya bağlı test encoderine takometre bağlayarak yaptığım ölçümlerde, düşük devirlerde servo mili dk/ 30 tur gibi dönerken, % 5 kayma, dk/100 tur gibi dönerken % 2 kayma,
dk/20 turda ise kesik kesik dönmeler gözlemledim.
p1-01 i 1 yapmıyorum, out-r hatası veriyor. 2 veya 4 olarak speed modda kullanıyorum.
beklentim, dakika 20 tur ile 50 tur aralığında sabit bir turda döndüreceğim servo milinin, stabil bir şekilde, miline bağlı encoderi kayma kesiklik dalma çıkma yapmadan stabil döndürmesi.
bu amaçla hangi ayarlamaları yapmam gerekir,
yardımlarınız için çok teşekkürler
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 14:51
gönderen İslam
Kazanç ayarlarıyla oynayabilirsiniz. Sistem boşta olduğu için tuning çok sağlıklı olmayabilir bundan sebep P1-37, P2-02 gibi parametreleri arttırarak deneyebilirsiniz. Ayrıca ölçümünüzü direk servonun mili boştayken servo motor tarafından yapın, encoder tarafından yapıyorsanız aktarma,bağlantı, vs gibi durumlardan sebep sapmalar,balans durumları vs olur buda sistemi etkiler. P4-05 JOG olduğu için kazanç ayarlarınıza bakmaz. Speed modda JOG olmadan kontrol edin.
ASDA-B2 Servo Hız Kontrol Çalışma Modu
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 14:57
gönderen mehmetct76
Hocam acemisiyim de, sürücü panelinden veya cm1 pinlerinden kablolar ile, motora 0-1 yaptırmam mümkün mü? sonrasında, sürücü panelinden atamış olduğum bir dönüş sayısını, yine cm1 pinlerinden kablolar ile aktif hale getirmem mümkün mü? servoyu bilgisayara veya panele plc ye bağlayamıyorum, mekanik ve elektrik otomasyon işleriyle uğraşıyorum fakat servo ve yazılım bilmiyorum. ayrıca

teşekkürler cevap için
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 15:06
gönderen mehmetct76
internetten cm1 pinlerinin şemasına ulaştım. ilgili parametreleri tanımladıktan sonra, ilgili pinlere kablolar takıp, o-1 butonlarla, bir buton servo on-off bir buton da ilgili parametreye tanımladığım devirde servoyu sürekli döndürse, olabilir mi?
sonrasında belki kazanç ayarlarıyla oynayarak düşük devirlerde stabil dönüş sağlayabilirim
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 16:06
gönderen İslam
Speed mod kullanımı için önceki mesajımda paylaştığım eğitim videosunu inceleyebilirsiniz.
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 17:28
gönderen mehmetct76
Sağolun, videoya bakarak hallettim. CN1 pinlerinden çıktığım kablolara, 4 adet 0-1 buton bağladım, bir buton servo-on için, diğer iki buton iki farklı sabit hız için, bu iki buton aynı anda açık olduğunda, p2-11 e bakıyor bir sabit devir daha sunuyor. böylece 3 farklı devirde test hızım olmuş oldu. analog potans kullanmadım. teşekkür ederim yardımlarınız için.
Hocam ben motoru daima videodaki gibi speed modunda ve en çok 100 devirde kullanacağım, acaba sürücü içerisinden düşük devirlerde stabil dönüşü iyileştirmeye yönelik girilebilecek ayarlar var mıdır? (ilk başta yazmış olduğunuz kazanç ayarları aklımda.)
Re: asda-b2 dahili kullanım
Gönderilme zamanı: 09 Eki 2025, 17:58
gönderen mehmetct76
İsiam bey, kazanç ayarları ile denemeler yaparak düşük devirdeki salınımları hallettim. Çok teşekkürler. p2-02 standart 50 iken, 90 yaptım pek fayda etmedi, asıl fayda sağlayan p1-37 oldu. standartı 1.0 iken, 20 ye kadar, motor çok ötmeyecek şekilde ayarladım. dk/50 turda, takometrede kaymayı % 1 ölçmekteyim. 100 devirde takometredeki kayma % 0,5. çok ideal oldu.
iyi çalışmalar dilerim.