Enkoder C251 resetleyemiyorum.

Kullanıcı avatarı
Mukavvaci
İletişim:
Durum: Çevrimdışı

Enkoder C251 resetleyemiyorum.

Mesaj gönderen Mukavvaci »

Merhabalar
Bakmak isteyenler programı attım.
Dvp4.dvp
Yazdığım kodlarıda resimlere bıkratım.

Öncelikle ben ne yapmaya çalışıyorum.
Bir dc motorum var. Sürücü tek yöne çıkış veriyor. Bende 2 röle kullanarak hem saat yönünde hemde saat yönünün tersine dönmesini sağladım. Dc motorumda frende var. Fren ve hareket arasında 5ms bıraktım ki sistem kısa devreye düşmesin.

Şimdi sistemim şu şekilde çalışmasını istiyorum.
1- start basınca motor saat yönü tersinde dönsün. Home pozisyonuna gelince dönme dursun ( fren açık hala)
2-home gelince enkoder saymaya başlasın ve motor istenilen konuma gitmek için saat yönünde dönsün.
3-Enkoder istenilen konuma gelince motoru kapatsın. ve kendini resetlesin istiyorum.

İşte sorun tamda 3de başlıyor. Enkoder istenilen pozisyona geliyor duruyor ama c251 biti resetlenmiyor.

Bir diğer sıkıntımda enkoder hesaplama bölümünde.
Ben d500 değerini hmi'dan giriş olarak ayarladım.
d203 hesaplamaların yapıldığı yer.
Birde d500 ilk seferde girince problem olmuyor. Ama 2. defa d500 yeni bir değer girince sistem çalışmıyor.
Şöyle yapmak istedim d500 d300 mov komutuyla yazdırayım. SOnra onun önüne bir kontak koyayım. kotank kapansın ve açılsın. Mov d500 d300 yapalım sonra tekrar kontak açılsın böylece o anki değerimi d300 alayım. sonra yeni d500 yeni bir değer koyunca o değerim değişssin ve d500 d300 eşitsizliğinden dc motorum tekrar sağa veya sola gitsin istiyorum. Ancak bu d300 yazdırma ve yeni değer kısmındada sorun yaşıyorum.

Son bir sorum daha olacak. MOV komutu nasıl bir komuttur. Set gibi midir ? önnündeki kontak kapalı olsa bile sürekli olarak mov yapar mı ?
Yoksa önündeki kontak aktif olduğu sürece mi mov komutu çalışır.

Özetle: c251 istediğim konuma gelince resetlensin istiyorum. 0 olsun. Sonra yeni değer girdiğimde hesaplansın motorda o değere göre sağa mı sola mı gidecek onu yapsın istiyorum. olabildiğince açıklayıcı olmaya çalıştım, yardımlarınızı bekliyorum :)
NOT: resimlere en alttan başlarsanız yukarıdan aşağıya doğru, doğru bir sıralama ile bakmış olursunuz.
Teşekkürler.
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
Kullanıcı avatarı
İslam
İletişim:

Re: Enkoder C251 resetleyemiyorum.

Mesaj gönderen İslam »

Merhaba,

DMOV K0 C251 komutu ile C251 sayıcısının değerini sıfırlayabilirsiniz.
İslam Karadeniz - Technical Support Engineer - DELTA Electronics Turkey
Kullanıcı avatarı
Mukavvaci
İletişim:

Mesaj gönderen Mukavvaci »

İslam bey sorunu sayenizde çözdüm teşekkür ederim.
Başka bir sorum daha olacak.
Enkoder ile 2 yönlü sayma yapıyorum.
Şöyle ki girdiğim değer bir öncekinden küçükse enkoder değerim pozitif yönde dönüyor sorun olmuyor.
Girdiğim değer bir öncekinden büyük ise c251 d203 (d203 değerim pozitif oluyor ama enkdoer negatif yönde dönüp saydığı için olmuyor. )
Bu sefer şöyle düşündüm. eğer girdiğim değer bir öncekinden büyük ise d203 değerini negatif olarak yazayım dedim. Örneğin -50.000 gibi yazmasını sağladım.
Ancak burada sorun c251 0dan başladığı için otomatik kontak değere gelmiş gibi bir sorun aldım. Bunu nasıl çözebilirim ?

Bir cevabınınızda m1251 bitini önermişsiniz biraz daha detaylı anlatabilir misiniz ?
Teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
İslam
İletişim:

Mesaj gönderen İslam »

M1251 biti C251 için Aktif ise aşağı yönlü saymayı aktif ediyor.
m1251.png
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
İslam Karadeniz - Technical Support Engineer - DELTA Electronics Turkey

“PLC Forum” sayfasına dön